Waarom een duikverzekering?

Wanneer je gaat duiken sta je niet altijd stil bij het feit dat duiken een risicosport is. Het is daarom goed om je ook eens in te lezen op een (duik)verzekering die bij je past.

Het is wel belangrijk om te weten wat je huidige ziekenkosten verzekering allemaal dekt bij een duikongeval. Niet alle kosten worden namelijk vergoed bij een duikverzekering. En zeker niet minder belangrijk, wat kan en zal je duikverzekering voor je regelen wanneer er een duikincident plaatsvindt.

Wat zijn dingen waar je op moet letten?

Biedt je huidige ziekenkostenverzekering voldoende dekking?

Kijk even goed je polis van je ziekenkostenverzekering na, de kans bestaat dat je een basisverzekering hebt waarin duiken binnen Europa al gedekt is. Ga je regelmatig op vakantie buiten Europa dan zal de basisverzekering niet voldoende dekking bieden.

Wat voor soort duiken maak je?
Duiken dieper dan 40 meter vallen vaak ook buiten je basis ziekenkostenverzekering. Niet geheel onbelangrijk wanneer je per ongeluk bij een diepe duik toch iets wat de 40 meter hebt gepasseerd. Wrak en grotduiken zijn ook vaak uitgesloten vanuit de basisverzekeringen.

Welke duikverzekering past het beste bij je?
Probeer een duikverzekering te nemen die het beste bij jou manier van duiken past. Duik je nooit buiten Europa dan heb je geen wereldwijde dekking nodig. Duik je op vakantie dan kan het fijn zijn dat extra hotel- en reiskosten worden gedekt wanneer je langer op een bestemming moet blijven als gevolg van een duikongeval. Wil je technisch gaan duiken pas daar dan ook je duikverzekering op aan.

Eigen duikmateriaal
Neem je op vakantie altijd je eigen duikmateriaal mee dan kan het ook aantrekkelijk zijn om een aanvullende duikreisverzekering te nemen. Hiermee zijn al je duikspullen ook goed verzekerd. Niets is vervelender dan wanneer je duikcomputer, automatenset, duikbril met versterkte glazen, etc. gestolen worden.

NOB leden
Wist je dat je als NOB lid al automatisch verzekerd bent tegen ongevallen tijdens het duiken en andere onderwatersportactiviteiten? Je kan eventueel ook nog een aanvullende doorlopende duikreisverzekering afsluiten. Zo ga je altijd goed voorbereid en goed verzekerd op reis. Voor meer informatie over de NOB-duikverzekering verwijzen wij je naar https://onderwatersport.org/

Niet NOB leden zijn dus vaker niet of minder goed verzekerd. Zoals al eerder aangegeven is het ook wel afhankelijk van wat voor soort duiker je bent. Een van de meest bekende duikverzekeringen is toch wel Divers Alert Network (DAN) https://www.daneurope.org/ Zij bieden voor elk soort duiker diverse jaarlijkse verzekeringsplannen. Deze plannen zijn dan geldig over de gehele wereld. Je hebt dan de keuze uit Dive Local, Sport Bronze, Sport Silver en Sport Gold. De website biedt voldoende informatie en je kan alle verzekeringsopties met elkaar vergelijken. Zo kun je de verzekering kiezen die het beste bij je past.

Er zijn natuurlijk meer aanbieders voor duikverzekeringen. Een kleine zoekopdracht op google.com geeft je al heel veel resultaten. Belangrijk is dat je de voorwaarden goed met elkaar vergelijkt en dat je een keuze maakt die het beste bij je past.

No Internet Connection