Volgens de dierenorganisaties gaat het om ‘een bijzondere vondst’, want blauwe haaien komen normaal gesproken niet voor in de Noordzee. Het dier zwemt wel in de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en Indische Oceaan. Dit exemplaar van 1.86 meter lang is dus ver van huis.

 

Door het oog van de naald

Cees en Lianne van Hoven van Reddings Team Zeedieren (RTZ) Kop van Goeree gaan zaterdagmiddag meteen ter plaatse als ze een melding krijgen van een aangespoelde haai. Het blijkt om een bedreigde blauwe haai te gaan. Het dier ademt nog, maar is er slecht aan toe. Haaien kunnen namelijk niet actief zelf ademen. “Deze dieren komen hier helemaal niet voor!” vertelt Cees enthousiast over de vondst aan Hart van Nederland.

“De melder heeft in zijn korte broek geprobeerd het dier weer in het water te krijgen, maar deze was nog sneller dan hijzelf alweer aan de kant,” gaat hij verder. Cees en zijn vrouw schakelen Diergaarde Blijdorp in en proberen de haai zo goed mogelijk nat te houden tot medewerkers van de dierentuin met een dolfijnenkist het strand opkomen. Cees vertelt hoe de haai door het oog van de naald is gekropen. “We dachten dat het dier al dood was toen de transportkist er was, maar hij begon opeens weer te zwemmen.”

Bron: Nu.nl

No Internet Connection