Dat blijkt uit onderzoek dat tien jaar geleden begon. "We gaven de haaien een klein plastic label. Dankzij die meldingen konden we het patroon volgen", vertelt Gijs van Zonneveld van Ark Natuurontwikkeling.

Zo'n 25 schippers van hengelsportcharters, garnalenvissers en een pulskorvisser hielpen om ruim vierduizend gevlekte gladde haaien van een merkje te voorzien: simpele gele plastic vin-labeltjes met een telefoonnummer en een website.

En wat blijkt? De Zeeuwse wateren blijken geschikte plekken om jongen te krijgen. "We denken dat het te maken heeft met de watertemperatuur. Het is wat ondieper en dan warmt het sneller op. Mogelijk zijn er ook goede plekken om de eitjes achter te laten."

Na de daad is het klaar

De gevlekte gladde haaien die 1 tot maximaal 1.30 meter groot worden, zijn niet van de langetermijnrelaties. Na de daad gaan de koppeltjes in de winter uiteen. De vrouwtjes zwemmen naar het zuidelijk deel van het Kanaal en de Golf van Biskaje. De mannetjes vertrekken naar Schotland en Noorwegen. Bij terugkomst begint het liefdesspel vanaf de kust van Walcheren en Schouwen-Duiveland. Het ritueel eindigt in de Ooster- en Westerschelde.

Bron: omroep zeeland

No Internet Connection